De vanligaste matmyterna

Får du dåligt samvete när du äter sent på kvällen? Eller skippar du margarinet för att någon någon gång sa att det är dåligt? Nu kan du sluta med det. Vi hjälper dig och reder ut några av de vanligaste matmyterna.
Myt: Blåbär är antioxidantrikare än andra frukter.
Blåbär är ett bär som har hyllats för att vara riktigt antioxidantrikt. Men är det verkligen så att det lilla hälsobäret innehåller mer antioxidanter än andra frukter och bär?

Sanningen: Det är sant att blåbär är rikligt fulla med antioxidanter men det finns andra källor som innehåller högre värden. Tillexempel mörk choklad, berättar näringsfysiologen Angela Dowden för Daily mail. Blåbär är till mesta dels rika på bara en sorts antioxidanter, som även finns i andra frukter. En annan frukt som ligger högre upp på listan är den röda vindruvan. Den är dessutom billigare att inhandla än de ofta dyra blåa bären.

Myt: Att äta mindre fett hjälper mig att gå ner i vikt.
Är du en av de som ersätter ett riktigt mål mat med en bar eller en shake? Eller väljer du kanske bort fetare varianter av mat för en lågkalorivariant?

Sanningen: Konstigt nog är ofta färdiglagad mat och halvfabrikat lockande attribut för de som försöker gå ner i vikt. Men det de flesta kanske inte tänker på är att sådana alternativ ofta är fullproppade med socker, kolhydrater och syntetiska sötningsmedel. De kan även vara så att de innehåller lika många kalorier som "fetare" livsmedel utan att du tänker på det. Det kan då vara klokare att ta en mindre portion av standardrätten, berättar Angela Dowden.

Myt: Att äta sent på kvällen gör att jag går upp i vikt.

Är du en av dem som får dåligt samvete av att äta sent på kvällen eller till och med på natten?

Sanningen: Oavsett när du äter så är kalorier kalorier. Tack vare studier på apor kan man till och med se att det inte har någon betydlese om de äter 10 procent eller 70 procent av maten på natten.

Men att undvika att äta på kvällen kan ändå vara ett gott alternativ eftersom de flesta tenderar i att stoppa i sig utan hejd, tillexempel framför teven, berättar Angela.


Myt: Margarin är ett sämre val av fett och dåligt för hjärtat.
Många går odta runt och tror att det är betydligt mer hälsosamma om de stekar i yillexempel olivolja istället för margarin eftersom margarin är dåligt fett.

Sanningen: Tidigare var det så att margarin var fullpackat med transfetter som höjer kolesterolet, vilket i sin tur bromsar nedbrytningen av fett i kroppens fettceller, och minskar det goda kolesterolet. Vilket i sin tur ökar risken för diabetes och hjärtsjukdomar. Men nu. efter mycket påtryck från konsumentsidan, har margarinet gjorts om och innehåller nu mer hälsosamma fetter. Därför menar tillexempel Angela att margarin är bättre än smör.

Myt: Om jag vill gå ner i vikt ska jag äta lite och ofta.
På senare tid har ett koncept där man äter ofta men lite smugit sig på allt mer. Men hur bra är det egentligen?

Sanningen: Det finns studier som visar på att det absolut inte har någon som helst betydlese för viktnedgången om du äter tre gånger om dagen eller om du äter sex gånger om dagen. I det stora hela är det ändå det totala intaget av kalorier som räknas för om du tappar i vikt eller inte.

Det man däremot fann i studien var att de som går ned med hjälp av flera små mål ofta är mer benägna att gå upp i vikt igen. Att äta lite men ofta kan hjälpa dig att reglera hungern men risken finns att du stoppar i dig fler kalorier än om du äter mer sällan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0